Til innholdet

Fortsatt hel ved fra Ola

11.12.2022

Gradestokken ligger godt nede på blått nivå for tida, og vi gjør tiltak for å holde på varmen. Et godt alternativ da er å fyre med ved. I tider med stive strømpriser er nok det spesielt populært.

- Jeg har merka godt at strømprisene har vært høye. I fjor var jeg tom for ved rett før jul, mens i år var jeg tom allerede i september, forteller Ola Kongsjorden, som står som ansvarlig for å drive Haukjem Ved.

- Tidligere år har det vært et jevnt sig med etterspørsler, men i høst var etterspørselen veldig konsentrert rundt august. Jeg gikk fort tom, og måtte si nei til både nye og faste kunder, fortsetter han.

Ta vare på kundene

Ola synes det er synd at det ikke har vært mulig å levere til alle som har ønsket ved, men for å gi en kompensasjon til de faste kundene som var for seint ute i år, har han satt sammen pakker med det han kaller trøsteved. Mer presist er det snakk om tørrgran som er tørka på rot. Det holder ikke samme kvalitet som bjørkeved, men folk vil heller ha det enn ingen ved i det hele tatt. Ola opplever at dette er noe kundene setter pris på, og at det tross alt har blitt en vinn-vinn-situasjon for både kunde og leverandør.

- Vedproduksjon skal være moro

Familiebedriften har hatt en jevn vekst siden oppstarten i 2016. Men for arbeidsteamet som står bak, er det viktig at veksten balanseres opp mot at det skal være lystbetont. Både Ola, pappa og bestefar driver med vedproduksjon som hobby. De gjør det fordi de synes det er moro, og sånn vil de at det skal fortsette å være.

- Vi ante at det kom til å bli mye etterspørsel i år, men har drevet som vanlig. Vi kløyver det vi kan ved siden av å være i full jobb. Vedproduksjonen skal først og fremst være noe vi gjør fordi vi har tid og lyst. Sånn kommer vi til å tenke om driften videre framover også, forklarer Ola.

Til å regne med også i framtiden

Det ligger likevel noen små endringer i kortene. Over jul drar Ola i militæret, og han blir borte i et helt år. Planen er at drifta i mellomtiden skal fortsette mest mulig som før, men med én person mindre i produksjonen. Haukjem Ved består, med røttene godt plantet i markedet.

Alle prognoser tyder på at strømprisene vil bli værende på et høyere nivå enn vi har vært vant til de siste årene. Ola regner derfor med at det kommer til å bli stor etterspørsel etter ved også framover. Men for Haukjem Ved er det enn så lenge viktigere å levere ved som er kløyvd med glede og overskudd enn å øke produksjonen til et nivå som ikke kan kombineres med livet ellers. Dét er hel ved, det.