Strømprisene galopperer, og mediene kommer med dystre spådommer om vinteren som ligger foran oss. Det kan være vanskelig å holde motet oppe når vi minnes om utfordringene nesten uansett hvor vi snur oss. Heldigvis finnes det grep vi kan ta, både små og de litt større.
Daglig leder i Numedal Installasjon, Øystein Lindborg, har et utvalg gode råd å komme med. Han mener det generelt kan være lurt å tenke på følgende i disse tider:
- Senk innetemperaturen med 1-2 grader. De fleste tåler å senke temperaturen litt inne. Senker du temperaturen med én grad, kan du spare opptil 5% av oppvarmingskostnadene.
- Skru av varmen i rom du ikke bruker. Det samme gjelder for lys.
- Luft effektivt! Det kan man få til ved å ha flere vinduer åpne og slippe inn frisk luft i 5-10 minutter. Det kan også være lurt å åpne vinduer i begge ender av boarealet, for å få god gjennomtrekk og effektiv utskiftning av luften.
- Spør forskjellige strømleverandører om hva de kan levere av avtaler. Les vilkårene godt.
- Dusj mindre og dusj kortere. Varmtvann blir en stor kostnad, og her er de fleste av oss storforbrukere.
Ga dette motivasjon til å gjøre enkle hverdagsgrep ? Her finner du enda flere tips for å få en lavere strømregning.
Men hva med hytta, da?
Flere av oss har ei hytte vi er glade i, og dit vil vi gjerne dra for å finne ro i stressende tider. Men strømspøkelset ligger fortsatt på lur, og mange er bekymret for om de i det hele tatt kan bruke hytta si i den strømkrevende sesongen som ligger foran oss. Også her finnes det heldigvis grep man kan ta. Å nyte gode dager på hytta er fortsatt godt innenfor rekkevidde.
-Etterisolering og vindtetting er effektivt for mange eldre hytter. Sjekk også tettelister rundt vinduer og ytterdører. Her kan det være mye trekk. Har man anledning til det, bør man også vurdere å bytte ut gamle vinduer, sier Lindborg.
Videre foreslår han å bytte ut eldre panelovner med nye. Disse har termostater som veksler mellom dag- og nattetemperatur. Et enkelt og effektivt tiltak er å senke temperaturen med for eksempel 5 grader på nattestid. Et annet enkelt og kjapt gjennomførbart grep, er å bytte ut halogenpærer med LED-pærer.
Nyere teknologi har også gitt muligheter til å fjernstyre varmen. Med egne varmestyringssystemer som administreres fra mobilen, kan man ta kontroll over både varmekabler, panelovner og vvb i samme app. Dette gir god oversikt og kontroll, og ikke minst gode strømsparingsgevinster.
Varmepumpe på hytta
Noen av oss liker å tenke framover, og det kan jo se ut som vi står i en energiforsyningssituasjon, som kan komme til å være utfordrende en stund. Da kan det kanskje være lurt å satse på forebyggende tiltak og investeringer i framtiden. Å installere ei varmepumpe på hytta kan være et slikt proaktivt tiltak.
-Velger du å montere varmepumpe på hytta, kan du spare mye i oppvarmingskostnader. Den gir mye effekt ut i forhold til hva den trekker fra strømnettet, informerer Lindborg.
Hvis dette virker fristende, kan man enkelt starte prosessen gjennom å ta kontakt med en sertifisert forhandler av varmepumper. Da kan man få tips og råd og hjelp til å finne den riktige modellen for sine behov. Forhandleren kan også stille opp på befaring, dersom det skulle være behov for det. Da sikrer man best mulig effekt av varmepumpa; at man får ei varmepumpe som har stor nok kapasitet i forhold til arealet, og at den er installert på riktig sted.
Er framtiden solcellebasert?
I disse tider handler det uten tvil om å tørre å tenke nytt. Flere har nå fått opp øynene for å installere solcelleanlegg på hytta. Lindborg synes slettes ikke dette er en dum idé:
-At du kan produsere noe av strømmen din selv, er jo både gøy og en fordel. Du kan selge det du ikke bruker ut på strømnettet. Med stigende strømpriser er også tilbakebetalingstiden for investeringen mye kortere. For noen år siden snakket vi om en tilbakebetalingstid på 12-15 år, men nå er denne kanskje på 5-7 år.
Solceller kan monteres opp på eksisterende tak, men bygger man nytt, kan dette med fordel planlegges inn i byggeprosessen som en del av taket. Det finnes egne støtteordninger dersom man ønsker å gå for en slik løsning. Enova gir inntil 47 500 kroner i støtte for å installere dette. Sjekk hjemmesiden deres for retningslinjer og søknadsprosess.
Fra idé til installasjon
Hvis man først har kommet seg så langt i tankerekka at man ønsker å installere solcelleanlegg på hytta, er det viktig at man gjør det på en ryddig måte.
-Vi anbefaler å kontakte et registrert elektroforetak som driver med denne typen arbeid for å få et overslag på pris samt en oversikt over gangen i det. Mange tror at det bare er å «hive» opp på taket, og at hvem som helst kan utføre arbeidet, men det kreves mye prosjektering og planlegging, forklarer Lindborg.
-Solceller er definert som elektrisk anlegg og havner derfor inn under el-tilsynsloven. Derfor må kvalifisert personell i henhold til Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav benyttes for tilkobling mot strømnettet. Sjekk også med reguleringsplanen om denne tillater bruk av solceller på tak, fortsetter han.
Er man ryddig i denne delen av prosessen, er man allerede godt i gang.
En bærekraftig tankegang
Selv om det finnes løsninger for å lette på strømkrisa, er det nok mange av oss som vil få strømsjokk når det faktureres for hyttestrøm framover. Det er kanskje en fattig trøst at vi ikke er alene, men vi ser det samme bildet over hele Europa. En konsekvens av dette er et at blir rift om ressursene. Det gjelder også paneler. Per nå må man nok vente i kø fram til våren eller til og med sommeren før det er mulig å få montert solcellepanel på hytta. Det betyr imidlertid ikke at man bare bør slippe tanken. Solceller er en fornybar energiressurs, og det er denne typen energi som vil bli rimeligst i framtiden. Kanskje er tiden akkurat nå helt perfekt for å gjøre investeringer som kan bidra til en mer bærekraftig framtid?
Visste du at det finnes gode støtteordninger også for andre strømsparingstiltak? Enova tilbyr rådgivning om hvordan man kan komme i gang. Tiltak som støttes av Enova gir rett til støttebeløp. Les mer her.