Til innholdet

Svein Raste – Vegglifjell er mitt andre hjem

19.01.2022

Svein Raste – Vegglifjell er mitt andre hjem

Dersom du følger Vegglifjell.no på sosiale medier, ja da har du garantert sett noen av bildene til Svein Raste. Selv betegner Drammenseren Vegglifjell som sitt andre hjem.

– Jeg tilbringer mye tid på Vegglifjell. Jeg er her omtrent halvparten av året. Og det beste av alt, jeg blir aldri lei av fjellet, forklarer Svein Raste entusiastisk.

Kameraet er alltid med når Svein er på tur. Foto: Svein Raste

Samiske aner

Svein kan fortelle at navnet Raste egentlig er et samisk navn fra grenseområdene mellom Norge og Finland. Kjærligheten for de gode naturopplevelsene ligger derfor i genene.

– Opprinnelig var det «Rasti» som var etternavnet vårt, men dette ble fornorsket da slekta flyttet over grensen til Norge. I oppveksten var jeg mye oppover til Nord-Norge i skoleferiene, for å besøke farfar som var kjøpmann.

–Sammen var vi mye på tur. Vi fisket og gikk mye på vidda. Vi gjorde omtrent ikke annet enn å tilbringe tid i naturen.

På hytta i Svartli bruker Svein de ledige stundene til å planlegge neste tur.

– Vi var også ute for å hjelpe de lokale samene med sanking av reinsdyr. Det er litt av en følelse når du må hjemme deg bak en stor stein for å ikke bli nedløpt av en diger flokk. Ganske sterke opplevelser for en 13-14åring. Dette er nok noe av grunnen til at jeg er så glad i naturen.

Sjekk ut anbefalte aktiviteter på Vegglifjell her.

Oppfordring: Gå utenfor allfarvei

Skal du ha de aller beste naturopplevelsene har Svein en klar og tydelig anbefaling.

– Jeg anbefaler deg å gå litt utenfor stien, i hvert fall utenfor grusveien. Man ser og opplever mye mer. Både dyre- og plantelivet åpenbarer seg på en helt annen måte.

Vinterlandskap på Vegglifjell. Blefjell helt til høyre i bildet. Foto: Svein Raste.

–Du bør også ta deg bedre tid. Husk at det er veien som er målet, og ikke målet i seg selv. Dette tror jeg mange glemmer bort når de ferdes i naturen. Stresset og maset fra storbyen kan du likegodt legge igjen hjemme.

Video: Se naturopplevelsene til Svein, gjennom fire årstider på Vegglifjell.

Fjellfotografen på Vegglifjell

– Interessen for fotografering har vært med meg lenge, ja kanskje helt siden jeg var 14-15 år gammel. Det er jo så utrolig mange flotte motiver her på Vegglifjell. Men jeg forstår godt at folk begynner å lure når du ser en middelaldrene mann på alle fire nedi lyngen. Hva er dette for en idiot, tenker de sikkert.

Ble det et fint bilde? Når du stod nedi lyngen der?

–Ja det hender og at man får ett og annet motiv. Av noen vakre fjellblomster eller en kvist. Andre ganger ikke i det hele tatt, forteller Svein og humrer.

–Å fotografere på tur er som terapi for meg. Du blir tvunget til å se naturen på en helt annen måte. Å fange noe tredimensjonalt på en todimensjonal bildebrikke er både spennende og utfordrende.

2022-kalender med motiver fra Vegglifjell

Det var Thor Espen i Vegglifjell Utvikling som kom på ideen med å lage en egen bildekalender av bildene til Svein.

–Jeg startet med å legge ut bilder i en Facebookgruppe. Deretter ble jeg kontaktet av Thor Espen som oppfordret meg til å lage en egen bildekalender. Jeg håper mange ønsker seg denne på hytta, helt perfekt på kjøkkenveggen, avslutter Raste.

Bildekalenderen til Svein kan kjøpes i Skistugu, Heisbua, Skisenteret eller hos Numedal Blomster på Vegglisenteret.