Til innholdet

Rjukan og Gaustatoppen

Om sommeren er veien over fjellet åpen og veien kort til Rjukan og Gaustatoppen.

Her er det gode muligheter for dagsturer som passer alle aldre og aktivitetsnivå.

Gaustatoppen (1883 moh) rager majestetisk over Rjukan. Med sin karakteristiske silhuett kan toppen sees mot vest fra mange steder på Vegglifjell. Gaustatoppen er lett tilgjengelig og typisk enkel å bestige, men byr likevel på 360 graders utsikt. Det sies at man fra Gaustatoppen i klarvær kan se en sjettedel av Norge.

Gaustabanen gjør Gaustatoppen tilgjengelig for alle, uansett alder og fysiske forutsetninger. Gaustabanen er en fjellbane som tar deg opp til toppen på 15 minutter. Turen er todelt. En elektrisk trikk tar deg 850 meter inn i fjellet. Der går man over til taubanen som tar deg opp på toppen. 

Industri- og krigshistorie

På Vemork museum kan man få historien til det fantastiske industriventyret som utspant seg fra tidlig på 1900-tallet med Norsk Hydros inntog og den dramatiske krigshistorien fra Rjukan under andre verdenskrig.

I området rundt Vedmork kan man følge i sabotørenes fotspor på tilrettelagte turstier. Sabotørstien er kanskje den mest kjente, hvor du går deler av veien de verdensberømte norske motstandsfolkene brukte under 2. verdenskrig den natten de skulle sprenge tungtvannsfabrikken.

Strikkhopp fra Vedmorkbrua

Norges høyeste permanente strikkhopp finner du på Rjukan. Fra brua kaster man seg ned i en 84 meter dyp kløft. Drevne hoppere omtaler opplevelsen som helt spesiell og utrolig rå, da det er som å hoppe i en trakt. (OBS: Må forhåndsbestilles)

Klatrepark på toppen av Krossobanen

Rjukan klatrepark reklamerer med å være verdens første tema-klatrepark og det er selvsagt tungtvannsaksjonen på Vedmork som er tema. Her går aktivitet og historie hand i hand.  

Rjukan klaterpark ligger på toppen av en unik attraksjon i seg selv - Krossobanen.

Krossobanen taubane ble bygget i 1928. Vognene  "Tyttebæret" og "Blåbæret" frakter passasjerene opp til en høyde på 886 moh, på Gvepseborg. Utsiktspunktet på toppen er verdt turen i seg selv. Utsikten mot Gaustatoppen fra nordsiden gir deg et helt annet inntrykk enn de runde formene vi ser fra Vegglifjell.

Innendørs badeland 

Rjukanbadet er et stort badeland og har noe å tilby enten du vil svømme, slappe av i velværeavdelingen eller få unnagjort dagens trim på det flotte treningsstudioet.