Til innholdet

På dresin langs Numedalsbanen

Vil du prøve deg på dresinsykling?

På den nedlagte Numedalsbanen kan du ta med deg venner og familie og trå deg gjennom naturskjønne og historiske omgivelser mellom Veggli og Rødberg. Numedalsbanen følger dalsiden langs Numedalslågen og gir et innblikk i hvilken betydning elva har hatt for området opp gjennom tidene. Du vil se både uberørt elvelandskap, demninger og kraftinstallasjoner. Bestem selv hvor langt du vil trå, og på veien kan du stoppe for et bad eller prøve fiskelykken.

Det er Veggli Vertshus som leier ut dresinene og som gir deg en kort innføring i bruk før du kan sykle i vei langs skinnegangen. Ta med sykkelhjelm, mat og drikke og husk lommelykt, for tunnelene er uten belysning.

Turforslag:

Veggli - Kjerre Stasjon, 8 km t / r

Turen starter ved Veggli Stasjon hvor de mange sporvekslingene gir deg litt trening i håndtering av dresinen. Du kommer fort på rett spor og sykler inn i flotte naturomgivelser. Du tråkker deg forbi nedlagte stoppesteder, flotte gårder og utsikt over Numedalslågens varierte elveløp. Etter 4 km kommer du til Kjerre Stasjon, med et flott skue over Kjerredammen og demningen som tilhører kraftproduksjonen i dalen. Ved Kjerre Stasjon kan man ta seg en velfortjent hvil eller se seg om på stasjonsområdet som også driver som leirskole. Her er det muligheter for et bad i Kjerredammen eller å prøve fiskelykken.

Veggli - Kravikfjord, 20 km t / r

På den 6 km lange strekningen mellom Kjerre og Kravikfjord må man passere 2 tunneler. De er råe, mørke og kalde, men er en veldig spennende opplevelse som vil huskes i lang tid. Den ene tunnelen er på så mye som 600 meter og man må ha lykt for å kunne passere den. Den andre tunnelen er på 300 meter. På Kravikfjord Stasjon åpner landskapet seg opp med flott utsikt over Kravikfjorden. Bord og benker på stasjonsrampa passer perfekt til lunsjpausen.

Veggli – Norefjord, 40 km t/r

Fra Kravikfjord sykler du videre 9 km gjennom kultulandskapet med flotte gårdstun til den neste severdigheten på turen, den gamle stavkirka på Norefjord. På veien passerer du Eidsstryken, som er et flott sted å prøve fiskelykken. Eidsstryken er en av de beste fiskeplassene på turen.


I stavkirka på Norefjord vil det i sommersesongen være muligheter for guidet omvisning. 500 meter lenger framme ligger Norefjord Stasjon, hvor man kan ta en ispause eller handle litt på lokalbutikken i Nore som ligger 100 meter fra stasjonsbygningen.

Veggli - Rødberg, 64 km t / r

Hvis du fortsatt føler deg sprek og klar for mer dresinsykling, fortsetter turen 12 km videre til endestasjonen Rødberg. Her stiger banen mer og det er litt tyngre å sykle. Mange små tunneler og jernbaneattraksjonene på Rødberg gjør likevel at det er verdt turen. Det gamle stasjonsområdet er tatt godt vare på, og like ved ligger Kraftstasjonen som i sitt byggeår var Nord-Europas største. Rødberg har også et sentrum som kan tilby både dagligvarer, suvenirer, kafe og hotell.