Til innholdet

Kulturstien langs Nørsteåe

Sommer  Barn Tur Veggli Vegglifjell Turvei

Fra parkeringsplassen ved YX i Veggli sentrum kan du ta turen oppover langs elven Nørsteåe opp til den gamle steinbrua og videre opp til gravhaugene ved Kjemhus.

Kulturstien ble tilrettelagt for mange år siden og er dessverre ikke så godt vedlikeholdt. Den første delen av stien går i lett terreng langs lysløypa, før du går inn på en sti som fører deg til utsiktspunktet for fossen og videre til steinbrua. Steinbrua blei bygd i 1880 årene av Halvor Viken fra Viken. Han var en tusenkunstner sies det. Viken starta ei mølle i ca 1880, og i 1896 brant mølla ned. 

Stien som går videre oppover er stedvis vanskelig å ta seg fram på, spesielt i vårløsningen. Følger du stien opp til Kjemhus, møter du Store Normannsslepa - en av hovedferdselsårene over Hardangervidda fra gammel tid. Følger du den et par hundre meter kommer du til et stort gravfelt med over 30 gravhauger fra tidlig middelalder. Normannsslepa kan du følge videre oppover dalsiden og opp på Vegglifjell. Den er ikke merket, men du finner den på www.ut.no.