Søk

Velg språk

  • no_NO
  • en_GB

Glatte veier høst og vår

Hver høst gjentar det seg: den første snøen kommer og gjør fjellet fint og veiene glatte.

Hver høst gjentar det seg: den første snøen kommer og gjør fjellet fint og veiene glatte. Like regelmessig får både brøyteansvarlig og formann klager på at veiene er dårlig brøytet, glatte og ikke strødd. Det samme skjer i vårløsingen.

Den første snøen kommer normalt på veier som ikke er frosne, har tele. Det betyr i praksis at brøyting er meget komplisert. Det er vanskelig å holde skjæret i rett høyde, og sannsynligheten for å ødelegge redskapen er stor. Etter at brøytingen er utført, kan snøen smelte. Da går bilhjulene gjennom og lager sørpe-spor. Disse kan fryse i løpet av natten og skape farlige forhold. Sørpen er ikke mulig å brøyte. Ved kulde dagen etter, kan det være vanskelig å brøyte, og man må skifte redskap. Strør man på hvit snøis, er strøingen bortkastet dagen etter når snøen har smeltet.

Vårt ansvar som bilfører er å ha gode dekk på bilen, tilpasset høsten. Vi anbefaler at man bruker vinterdekk fra midten av september. Dårlige vinterdekk er bedre enn nye sommerdekk på hvit snøis. Kjetting eller hurtigkjetting er alltid nyttig. "Kjetting på boks" og "Dekkrens" kan kjøpes på alle bensinstasjoner og øker friksjonen mellom dekk og snø overraskende mye. Det er et tankekors at de bilene vi har sett kjørt ut av veien de siste fem årene, har kjørt ut på vei ned til bygda, og har vært store SUV-er.

For øvrig ber brøyteansvarlig om at alle hytte-eiere merker sine private parkeringsplasser godt slik at brøyting kan bli enklere.

Vi ønsker alle en hyggelig og vel planlagt biltur til fjells.

 

Rolf C. T. Nielsen

Verktøylinje

Områdebilder

Aktivitetskalender

Februar 2018
Ma Ti On To Fr
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
       

Vegglifjell Friluftslag Kontaktinfo