Søk

Velg språk

  • no_NO
  • en_GB

Bevar nattehimmelen!

Vi må bevare nattehimmelen

Nå må vi sørge for å bevare den flotte mørke nattehimmelen på Vegglifjell

Vegglifjell har det meste fjell-Norge har å by på med en prektig natur som folk setter pris på både sommer og vinter. En kanskje ikke så kjent ressurs er den mørke nattehimmelen Vegglifjell fremdeles har. Folk jeg snakker med i området sier at det er så fantastisk å gå tur om kveldene her fordi stjernehimmelen er så flott. Her kan vi se mange flere stjerner enn hjemme i byen og Melkeveien går som et lysende bånd over himmelen.

Men det er ikke bare menneskene som setter pris på den mørke himmelen. Dyrelivet er også avhengig av en naturlig døgnrytme for å trives, lyst om dagen, mørkt om natten. Blant annet av den grunn har vi et rikt dyreliv i området selv med så pass mange hyttefelter som det nå har blitt.

Etter at utbyggingen av Vegglifjell skjøt fart for ca. 15 år siden og de fleste nye hyttegrender nå har tilgang til elektrisitet kan vi nå risikere å miste den mørke nattehimmelen, denne unike egenskapen ved Vegglifjell.

I en av hyttegrendene i Tveiten Sameie fikk vi tidlig innført en mild restriksjon ved montering av utendørs belysning: Ingen utelys skal skinne ut og opp, kun nedadrettet lys er tillatt.

Dette bidrar til to viktig ting, folk blir ikke blendet av utelyset når de går tur og de kan se opp og nyte Melkeveien.  Denne tilretteleggingen for å beholde den naturlige mørke nattehimmelen er blitt svært godt mottatt i området. De voksne kan nå vise barna hvordan himmelen er ikke bare på bilder og TV, men i virkeligheten! Barn har en naturlig nyskjerrighet når det gjelder verden omkring seg og stjernehimmelen er intet unntak.

Rollag kommune har på sin side bidratt svært positivt ved å innføre en generell belysningsregel som følger normen nevnt ovenfor.

Flere hytteområder og anlegg skal nå etterhvert bygges ut. Under planlegging og gjennomføring av disse utbyggingene er det viktig å tenke på alle sider av miljøet på Vegglifjell. Jeg ønsker med dette innlegget å sette fokus på all bruk av belysning både i privat regi og for de store felles anleggene.

Jeg ønsker også at de ulike interesseforeningen på Vegglifjell tenker igjennom dette innspillet og gjør sine medlemmer kjent med den ressursen vi nå har, men som er så sårbar og lett å miste.

Kommunale og private utbygginger må også få med i planverket hvordan vi kan spare miljøet ved å:

  • Ikke belyse flere enn nødvendige anlegg og ikke lenger enn anleggene er i bruk. Rett alt lys ned mot marka, ikke oppover og ut til siden.
  • Dette sparer store mengder energi og dermed også miljøet vårt
  • Det gjør også at dyrelivet ikke forsvinner fra området fordi det fremdeles er forskjell på dag og natt
  • Og vi får beholde vår naturlige mørke nattehimmel
  • Jeg håper Rollag kommune informerer entreprenører og særlig elektrikere om den lys-normen som gjelder for kommunen.
  • Det er ikke vanskelig å få tak i fine armaturer som følger normen, Bauhaus og Clas Ohlson har slike.

La oss bruke lys og energi fornuftig i vårt område slik at nattehimmelen på Vegglifjell bevares og fortsatt kan være tilgjengelig for våre barn og kommende generasjoner.

Mvh Øivind Tangen

Verktøylinje

Områdebilder

Aktivitetskalender

Mai 2018
Ma Ti On To Fr
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       

Vegglifjell Friluftslag Kontaktinfo